V torek, 25. 4. 2017, je v grajski dvorani v Murski Soboti potekala premiera dokumentarnega filma, ki so ga posneli dijaki Gimnazije Murska Sobota. Snemanje filma je potekalo v okviru projekta “Pet prijateljev na razpotju evropskega parlamenta”, katerega nosilec je bila televizija AS.

 

Dijaki Dunja Panič, Iza Rengeo, Nina Krpič, Žiga Mekiš Recek in Marko Irgolič so v dokumentarnem filmu iskali odgovore na številna vprašanja, povezana predvsem z aktualno begunsko problematiko. Pravosodje, svoboda in varnost je bila osrednja tema filma in tako je dijake zanimalo predvsem, koliko se v današnjem času počutijo ljudje varne in svobodne glede na dogodke, ki se odvijajo v drugih delih sveta.

 

Pri reševanju tovrstnih problemov so mladi raziskovalci odgovore iskali v evropskem parlamentu v Bruslju, kjer so se srečali s poslanko Tanjo Fajon in poslancem Igorjem Šoltesem. Zelo zanimiva in edinstvena je bila njihova izkušnja srečanja z nekaterimi begunci v nekdanji tovarni Rog v Ljubljani, kjer je t.i. dnevni center za begunce. S prve roke so izvedeli, kako se begunci pri nas počutijo, o čem razmišljajo, kakšna so njihova pričakovanja… Odpravili pa so se tudi na Policijsko upravo Murska Sobota, kjer so se srečali z g. Milanom Šandorjem, policijskim inšpektorjem uniformirane policije. Povprašali so ga o vlogi policije v času velikih migrantskih valov, ki so potekali skozi Slovenijo in njegovo delo v zbirnem centru Dobova.

 

Po ogledu filma smo bili zelo zadovoljni z delom, ki ga je vodila oz. režirala režiserka Lucija Šiftar. Dijaki so pridobili pomembne izkušnje ob igranju določenih vlog v filmu in spoznali poti, kako in kje se rešujejo pomembna vprašanja tako domače, lokalne in tudi širše problematike.

 

Vse zbrane na premieri so nagovorili: župan soboške občine dr. Aleksander Jevšek, generalni konzul v Monoštru dr. Boris Jesih, predsednica Sveta za slovensko narodno manjšino Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora, mag. Klemen Žumer, vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji in direktor Televizije AS Simon Balažic.

 

(Visited 40 times, 1 visits today)