Dijaki izbirnega predmeta pri biologiji in kemiji in nadarjeni dijaki pri biologiji so tudi letos v šolskem laboratoriju spoznali biotehnologijo priprave piva. Seznanili so se z  vlogo sladu, brozge, sladice, pivine in pivo tudi poskusili. Za pripravo  smo uporabili  vodo, ječmenov slad, hmelj in pivski kvas. Najpomembnejša sestavina za pripravo dobrega piva pa je voda.

Svoje znanje so dijaki v petek, 26. januarja 2018, dopolnili z obiskom pri uspešnem pivovarju slovenskega rodu Vasji Golarju, ki mu je prav zakonodaja o vodi onemogočila variti pivo v Sloveniji. V pivovarni Bevog v Potrni/Lafeldu pri avstrijski Radgoni nas je prijazno sprejela gospa Marjana  in  popeljala v svet varjenja piva ter poslovnih uspehov in priznanj za  kakovostna piva pivovarne Bevog. Ogledali smo si varjenje piva in spoznali različne vrste piva.

V Gornji Radgoni, tik ob mostu na reki Muri, pa stoji Pivohram Bevog. Pivnica je na stičišču kolesarskih poti na meji med Slovenijo in Avstrijo in poleg pijače gostom ponuja bogat izbor prigrizkov. Nekatere med njimi smo poskusili tudi mi.

Življenje piše zgodbe. Zgodba o pivovarju  Vasji Golarju, vnuku mladinskega pesnika in pripovednika Manka Golarja, o njegovi strasti in vztrajnosti se je dotaknila tudi nas.

Alenka Jelen, prof. kemije

(Visited 81 times, 1 visits today)