V torek, 10. julija 2018, smo si v murskosoboškem Gledališču Park lahko ogledali predstavo “Kakšen cirkus!”, ki so jo soustvarjali mladi iz šestih evropskih mest. V projektu Jugendkultursommer Ingolstadt 2018 je sodelovalo 80 mladih iz Ingolstadta (Nemčija), Opol (Poljska), Györa (Madžarska), Carrare (Italija), Kragujevca (Srbija) in Murske Sobote. Gre za projekt, ki ga že 13. leto zapored organizirajo v nemškem Ingolstadtu in h kateremu vabijo tudi partnerska mesta. Koordinacijo na lokalni ravni je prevzela MO Murska Sobota. Dijaki iz Murske Sobote sodelujejo pri projektu že sedmo leto.

Letos je pri projektu pod mentorstvom mag. Tomija Bušinoskega (Gimnazija Murska Sobota) in Danijele Zelko Škalič (Zdravstvena šola Murska Sobota) sodelovalo 5 mladih iz Slovenije, med njimi Tjaša Malok, 3. letnik, in Jure Lazar, 1. letnik, oba dijaka Gimnazije Murska Sobota, in 3 dijakinje Zdravstvene šole Murska Sobota. Mladi so v predstavi prikazali cirkuško dogajanje od postavljanja šotora, prvih težav, zmede, organizacije v zakulisju do uspešnega prizadevanja v cirkuški maneži pripraviti dobro predstavo. Mladi so dokazali, da lahko skupaj v relativno kratkem času postavijo na oder sebe, svojo mladost in svoje talente. Mednarodni projekt, ki ga finančno podpira EU, je dokaz, kako je potrebno graditi na Evropi povezovanja, strpnosti, komunikacije in sodelovanja.

Udeleženci so v Murski Soboti preživeli 5 dni, v katerih so se stkale tesne prijateljske vezi in za katere upamo, da so gradniki Evrope, ki jo bodo oblikovali mladi v prihodnosti.

Besedilo: mag. Tomi Bušinoski
Fotografije: Ivica Glavak

(Visited 64 times, 1 visits today)
 

Oznake: , , , ,