V četrtek, 10. oktobra 2019, ob 10. 30 se je zgodil še en pomemben dogodek v okviru praznovanja 100-letnice Gimnazije Murska Sobota: postavitvitev lesenih skulptur, ki simbolizirajo štiri področja našega izobraževanja, to so naravoslovje, družboslovje, šport in kot celota umetnost.

V gimnaziji se že stoletje trudimo, da bi vzgojili naravoslovno pismene dijake, ki bi imeli poleg poznavanja temeljnih pojmov še sposobnosti za reševanje problemov in odkrivanje narave na logičen in znanstven način. To naše prizadevanje predstavlja skulptura Naravoslovje, ki z izklesanimi simboli Zemlje v objemu listov in cvetov na lesenem stebru premaguje silo težnosti, ter tako povezuje vse naravoslovne predmete. Druga skulptura predstavlja Družboslovje. Sova na njenem vrhu simbolizira modrost, knjige pod njo pa znanost in učenost, ki ju potrebujemo, da uporabimo sociološka, zgodovinska in jezikovna spoznanja za razumevanje  družbe, njene preteklosti ter vrednost poznavanja maternega jezika in tujih kultur.

Olimpijski krogi na tretji skulpturi Šport predstavljajo prepletenost, povezanost in prijateljstvo ter prizadevanje za vrednote, kot so spoštovanje, odličnost, poštenost in športni duh.  Dobre športne uspehe pa je moč doseči le s treningi in z disciplino.

Vse troje povezano predstavlja Umetnost. Brez nje pa bi bila duša prazna in življenje nebarvito. Lesenim deblom so vklesali simbolna sporočila in jih oživeli kiparji Rudi Novak, Alojz Gabrovec in Albert Krajger. Ob tej priložnosti se jim zahvaljujemo. Zahvaljujemo se tudi družbi Slovenski državni gozdovi, ki so donirali les zanje, ter javnemu podjetju Komunala, ki je postavilo lesenim skulpturam temelje.

Ravnatelj Gimnazije Murska Sobota, Roman Činč, je v svojem nagovoru poudaril, da je poslanstvo gimnazije povezovati, vzgajati in izobraževati mlade, ki bodo s svojim znanjem bogatili in razvijali Prekmurje in širšo regijo. Potem sta skupaj s predstavnikom družbe Slovenski državni gozdovi prerezala trak in uradno predala veličastne skulpture namenu občudovanja umetnosti in pričevanja, da se tukaj že stoletje »gradi misleči svet«.

(Visited 522 times, 1 visits today)
 

Oznake: ,