V Gimnaziji Murska Sobota izvajamo različne bralne projekte za spodbujanje bralne kulture, med katerimi sta tudi Rastem s knjigo in Medgeneracijsko branje. V prvem letniku je obvezen nacionalni projekt Rastem s knjigo, ki srednješolce spodbuja k branju mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev in k obiskovanju splošnih knjižnic. V preteklih dveh šolskih letih smo ta bralni projekt združili s prireditvijo Oko besede, ki se je odvila tudi letos. Gre za literarni festival, ki zgodaj jeseni tradicionalno poteka v Murski Soboti, na njem pa se zberejo pisatelji, ki pišejo za otroke in mlade, literarni strokovnjaki, književni pedagogi in založniki ter obravnavajo aktualna vprašanja mladinske književnosti. Srečanje je priložnost za izmenjavo izkušenj in dognanj, podeljujejo pa tudi večernico, nagrado za najboljše slovensko mladinsko literarno delo.

Za dijakinje in dijake je pogovor s književnim ustvarjalcem vedno pozitivna izkušnja, saj se lahko srečajo s pisci tudi v živo, in ne le med branjem knjige. Letos nas je obiskala slovenska pisateljica Lucija Stepančič, ki je po izobrazbi akademska slikarka in restavratorka. Na vprašanje o svojem delu je odgovorila, da je pisanje dragoceni čas, ko se lahko usede in zapiše svoje misli. Ker se ne more preživljati samo s pisanjem, tudi slika in restavrira, ob vsem tem pa je še mama, ki kuha, lika, skrbi za otroke … Njena dela jo vodijo v ideje za novo pisanje.

Pogovor z njo je bil zelo zanimiv, saj je na začetku poudarjala, kako njeni zgodbi, ki ju je predstavila,  temeljita na resničnih dogodkih njenega pradedka in dedka njenega moža med bojevanjem v vojni. Želela je, da bi o tem izvedele tudi mlajše generacije. Dijaki 1. c, ki se jim je pisateljica predstavila, so ji zastavili več zanimivih vprašanj.

Tudi v prihodnje si želimo podobnih srečanj.

Zapisala:Barbara Kelenc

Fotografije:Ivica Glavak

(Visited 203 times, 1 visits today)