Zavod VOZIM, Zavod za inovativno izobraževanje je v sodelovanju z Občino Murska Sobota in Mladinskim informativnim in kulturnim klubom Murska Sobota (MIKK) pripravil posvet mladih o varnosti v prometu in rabi alkohola ter drugih psihoaktivnih snovi z naslovom »Heroji furajo v pižamah«. Dogodek je potekal v torek, 18. maja 2021 med 9. in 12.30 uro na Gimnaziji Murska Sobota, na njem so aktivno sodelovali dijaki 3. š razreda.

Začelo se je z okroglo mizo, kjer so nam predstavniki Javne agencije RS za varnost prometa, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Policijske uprave Murska Sobota, Prostovoljnega gasilskega društva Murska Sobota, Mladinskega informativnega in kulturnega kluba Murska Sobota in zavoda Vozim predstavili teoretične okvirje pomena varnosti v prometu, poudarek je bil na prisotnosti alkohola voznikov oz. udeležencev v prometu in morebitnih posledicah kršenja prometnih pravil. Okrogla miza je potekala preko videokonferenčnega sistema Zoom.

Sodelujoči dijaki ravno v tem letu dopolnjujejo 18 let, nekateri že opravljajo vozniški izpit, zato je bila ta tema za njih zelo aktualna, zanimiva in potrebna.

Izkazalo se je, da o tej problematiki dijaki že veliko razmišljajo, saj je po okrogli mizi sledilo delo v delavnicah, skozi katere so dijaki preko plakatov izrazili svoje razmišljanje o pomenu spoštovanja prometnih pravil, o tem, kako se čim bolj varno vključevati v promet, tudi kot pešci, vozniki koles in motornih koles ter kako mlade ozaveščati, da so lahko posledice neustreznega ravnanja v prometu zelo hude, tudi življenjsko usodne.

Pri tem se jih je najbolj dotaknila zgodba poškodovanke v prometni nesreči, ki čuti posledice še danes, saj je prikovana na invalidski voziček.

Svoje ugotovitve in predloge reševanja problematike v prometu so mladi predstavili tam prisotnim županu občine Murska Sobota g. Aleksandru Jevšku, predstavniku Policijske uprave Murska Sobota g. Tomažu Trajbariču in direktorici MIKK-a ga. Aleši Kovač.

Vsi prisotni so pozdravili zelo pozitiven odnos sodelujočih dijakov do predstavljene teme, podali so zelo smiselne in dobre rešitve, kako lahko vsi skupaj, tako mladi kot starejši prispevamo k večji varnosti v prometu, vsekakor pa so poudarili pomen tovrstnih izobraževanj.

Melita Franko, prof.

Fotografije: Ivica Glavak

(Visited 82 times, 1 visits today)