Z dijaki drugega letnika Gimnazije Murska Sobota smo se v sredo, 22. 9. 2021, v poznih večernih urah odpravili na nočno vožnjo proti Krakovu.
»Dobro jutro,« nas je pozdravil glas turistične vodičke Ksenije. Prispeli smo namreč v predmestje Krakova. Mesto je bilo leta 2000 kulturna prestolnica Evrope, stoletja in tudi danes pa je predvsem kulturno in duhovno središče Poljske. Pot nas je vodila skozi staro mestno jedro, kjer smo si na griču Wawel ogledali kraljevo palačo in katedralo, v kateri je kripta z grobovi številnih poljskih kraljev in drugih velikih Poljakov. Na glavnem trgu z zaprto tržnico Suknenico, ki za mnoge velja za najlepši evropski trg, smo izbrskali marsikateri imeniten kotiček. Trg obkrožajo obnovljene hiše in palače iz prejšnjih stoletij. Po večurnem spoznavanju Krakova smo si zaslužili prost popoldan za individualno odkrivanje šarmantnega Krakova. V večernih urah smo se utrujeni odpravili proti hotelu Novotel, kjer nas je pričakala okusna večerja.
Naslednji dan smo se po zajtrku odpeljali do približno 15 kilometrov oddaljenega mesta Wielizcka, ki je svetovno znano po 700 let starem rudniku soli Wielizcka. Rudnik velja za poljski zgodovinski spomenik in je, tako kot stari del Krakova, na seznamu svetovne dediščine UNESCO. Med približno triurnim ogledom smo občudovali podzemni svet figur, dvoran iz soli in jezerc. Po ogledu tega enkratnega naravnega in kulturnega spomenika smo se odpeljali v Wadowice, kjer se je rodil in svoja zgodnja leta preživljal nekdanji papež Janez Pavel II. Tam smo obiskali cerkev iz 15. stoletja in papežev nekdanji dom, ki so ga preuredili v muzej.
Zadnji dan ekskurzije smo se odpravili do Auschwitza, leta 1940 zgrajenega koncentracijskega taborišča, v katerem je umrlo štiri milijone ljudi osemindvajsetih narodnosti. V taborišču si je moč ogledati vsa grozodejstva, ki so bila izvedena pod nacističnim režimom. Po temačnem ogledu taborišča smo se mnogi predali globokemu razmišljanju o grozotah, ki časovno niso tako zelo oddaljene. Pot smo nadaljevali proti Češki in mestu Olomuc. Sprehodili po enem najlepših čeških mest, ki je prava zakladnica kulturnih in zgodovinskih spomenikov. Od tam smo se popoldne okrog 17. ure odpravili proti domu.
Ekskurzija je bila zares enkratna in poučna, zato si želim, da bi ostali še kak dan dlje. Na koncu bi pohvalil profesorja in profesorico ter vodičko, s pomočjo katerih smo uspeli izpeljati tako zanimivo potovanje in verjamem, da bo vsak od nas v delčku svojega srca za zmeraj ohranil lepe spomine na doživetja s te ekskurzije.

Fotografije najdete na:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=408750979185588&set=a.4565062550221056

(Visited 353 times, 1 visits today)