Z dijaki 4. letnika smo se v sredo, 28. 9. 2022, v okviru priprav na maturo pri predmetu geografija udeležili strokovne ekskurzije v Obsredozemsko Slovenijo.

Po dokaj tekoči vožnji na drugi konec Slovenije smo naše delo začeli na razgledni točki ob gradu Socerb. Naravnogeografske in družbenogeografske značilnosti slovenske Istre sta predstavila izr. prof. dr. Gregor Kovačič in doc. dr. Valentina Brečko Grubar iz Oddelka za geografijo Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem.

Nadaljevanje je sledilo v starem mestnem jedru Kopra, kjer so dijaki kartirali prostorske pojave z uporabo pametnih telefonov in GIS. Delo je potekalo v manjših skupinah, ki so kartirale funkcije stavb v posameznih ulicah. Po odmoru za kosilo smo obiskali Fakulteto za humanistične študije Univerze na Primorskem in si v prostorih oddelka za geografijo ogledali povzetek rezultatov kartiranja ter izvedeli še nekaj o urbanističnem razvoju Kopra.

Zadnji del ekskurzije je bil namenjen geografiji morij in obalni geomorfologiji. V Strunjanu so dijaki opravili nekaj meritev in opazovali ter skicirali obliko visoke klifne obale.

Dijaki so aktivno sodelovali in sproti reševali učne liste ter samostojno oblikovali zapiske, ki jim bodo v pomoč pri pisanju poročil in nadaljevanju priprav na maturo iz geografije.

Ob prijetnem vremenu na slovenski obali smo tako preživeli nekoliko drugačen delovni dan v učilnici na prostem.

Fotografije v galeriji na Facebook strani Gimnazije Murska Sobota.

Zapisala: Simona Varga
Fotografije: Simona Varga

 

(Visited 134 times, 1 visits today)