Spoštovani!

Tudi letošnjo pomlad se v Sloveniji pridružujemo akciji opazovanja pomladanskih jegličev. K sodelovanju vabimo vse, ki radi preživljajo čas v naravi in bi želeli prispevati k resnični znanstveni raziskavi.

Za kaj pravzaprav gre?
Ideja je preprosta: gremo v naravo in poiščemo mesto, kjer rastejo pomladanski jegliči (Primula veris). Ogledamo si njihove cvetove in naša opažanja skupaj z nekaj fotografijami preko pametnega telefona pošljemo raziskovalcem. Po koncu cvetenja, ko so vsi podatki zbrani,  znanstveniki podatke analizirajo in vsem udeležencem pošljejo povratne informacije o njihovih ugotovitvah.

Posebej zasnovana spletna platforma https://cowslip.science/ je sedaj prevedena v številne jezike, tudi v slovenskega, in omogoča enostavno nalaganje podatkov. V letu 2022 so se akciji pridružile še Belgija, Bolgarija, Češka, Danska, Finska, Grčija, Hrvaška, Italija, Irska, Latvija, Litva, Makedonija, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Švedska, Poljska, Portugalska, Rusija, Slovaška, Slovenija, Švica, Ukrajina in Velika Britanija.

V Sloveniji akcijo koordinirata Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem in Botanični vrt Univerze v Ljubljani.

V priponkah pošiljamo plakat in vabilo Dr. Žive Fišer, lokalne koordinatorice akcije iskanja jegličev za Slovenijo.

Veseli bomo, če boste k sodelovanju povabili tudi vaše dijake ali vsebino morda vključili v del vašega pouka.

Lepo pozdravljeni,
Sanja Sandić

Vabilo

Letak

 

 

(Visited 33 times, 1 visits today)