Gimnazija Murska Sobota tudi v tem šolskem letu sodeluje v projektu »KROKUS«, katerega nosilec je Sinagoga v Mariboru. Namen projekta je mlade izobraževati in ozaveščati o holokavstu. V ta namen so številni sodelujoči dijaki po vsej Sloveniji dobili čebulice rumenega žafrana, ki jih je priskrbela Irska organizacija za izobraževanje o holokavstu (HETI). To pomeni, da gre za mednarodni projekt, v katerega so vključene tudi druge države.

Dijaki 1. a razreda Gimnazije Murska Sobota so dobljene čebulice zasadili v ponedeljek, 7. novembra, blizu vhoda v šolo, tam, kjer smo čebulice zasadili že lansko leto.  Žafrani cvetijo spomladi in takrat bodo sodelujoči dijaki svoje sošolce in vrstnike s pomočjo teh rumenih cvetlic opominjali na številne žrtve holokavsta med 2. svetovno vojno. Rumene cvetlice namreč spominjajo na rumene Davidove zvezde, ki so jih bili Judje pod nacističnim režimom prisiljeni nositi. Spominjali se bomo številnih judovskih in drugih otrok, ki so umrli med holokavstom kot žrtve nacističnih grozodejstev.

 

Poseben kulturni program bomo pripravili v času, ko obeležujemo mednarodni dan spomina na holokavst (27. januar). Z dejavnostmi bomo nadaljevali v mesecu aprilu, takrat se bomo spominjali najbolj množičnih deportacij Judov iz Prekmurja.

Melita Franko, prof.

Več fotografij na facebook strani šole

 

(Visited 92 times, 1 visits today)