V okviru OIV – kulturno umetniške vsebine si boste dijaki ogledali gledališko predstavo ANTIGONA gledališča GMS, ki bo v gledališču Park v Murski Soboti na sporedu v ponedeljek, 8. 5. 2023 ob 12.15 za 1., 2. in 3. letnike (na predstavo se odpravijo po 6. šolski uri).

Pred dvorano se zberemo 15 minut prej, da uredimo formalnosti.

Cena vstopnice: brezplačno.

Spremljevalci:

1.a Marjan Geč
1.b Romana Zver
1.c Martina Mihoković
1.š1 Melita Franko
1š2 Tadeja Filo
2.a Alenka Jelen
2.b Mateja Štefanec
2.c Vesna Vrhovski
2.š Sandra Pančor
3.a Jasna Vuradin Popović
3.b Renato Lukač
3.c Melisanda Sedonja
3.š Majda Gomboc

Udeležba je za dijake 1., 2. 3. letnika obvezna (2 uri OIV iz obveznega programa).

Predstava traja okoli 70 minut. Profesorji bodo prisotnost preverili po končani predstavi. Zamujanje in predčasno odhajanje s predstave ni dovoljeno oz. prisotnost ne bo priznana!

Dijaki 4. letnika si predstavo lahko ogledajo ob 19.00. Udeležbo bodo naknadno dokazali s predložitvijo vstopnice (pred predstavo jih dobijo brezplačno na blagajni Gledališča Park).

Opis: Bratomorna vojna med sinovoma nesrečnega Ojdipa iz rodu Labdakidov Eteoklom in Polinejkom, v spopadu padeta oba, je končana, a v Tebah še ni napočil čas miru. Novi kralj Kreon, zaslepljen s svojo vladarsko močjo, Eteokla razglasi za heroja in mu nameni dostojen pokop z vsemi častmi, vrednimi zmagovalca, kadaver Polinejka, napadalca na rodno mesto, pa zapove sramotno prepustiti ujedam in psom. Antigona, divja kri trmastega, samooslepljenega izgnanca Ojdipa, ki je dvignil roko nad lastnim očetom in legel z lastno materjo, se avtokraciji v imenu družinskega prava upre, kajti ni ga zakona, ki bi vladal nad njenim etosom. Obračun med ženskim legitimnim in moškim legalnim je tako le še zadnji člen v verigi nasilja, s katerim je prepojen Kadmov ukleti rod …
Tragedija Antigona velikega antičnega dramatika Sofokleja je prva uprizoritev GMS-odra, novoustanovljenega gledališča dijakov Gimnazije Murska Sobota.

Prijazno vabljeni.

(Visited 168 times, 1 visits today)
 

Oznake: ,