Projekt so izvedli dijaki 2. In 3. letnikov pri izbirnih predmetih biologija in kemija.

Kot biotehnološki postopek smo izbrali pripravo piva.

Hmelj in slad so nam prijazno odstopili v Pivovarni Laško.

Slad pripravijo v sladarni tako, da v primerno toplem prostoru ječmen navlažijo. Kalček v semenu začne izločati encime, ki razgrajujejo škrob. Slad smo zmleli in prelili z vročo vodo in segreli na 70ͦ°C.Tako smo dobili brozgo pri čemer so se aktivirali encimi, ki razgrajujejo škrob.

Brozgo smo  precedili skozi gosto krpo. Tako smo dobili sladico. Sladico smo počasi segrevali do vrenja in dodali hmelj . Mešanico smo kuhali 15 minut. Tako smo dobili hmeljeno pivino.

Pivino smo precedili, ohladili na 10°–12°C in ji dodali kvas. Hmeljeno pivino s kvasom smo pustili v hladnem prostoru, da je poteklo alkoholno vrenje. To se je končalo v nekaj dnevih. Tako dobljeno pivo smo precedili skozi gosto krpo. Pivo smo pustili zoreti v hladilniku 2 tedna. Po dveh tednih smo si ogledali  erlenmajerico s pivom. Poduhali in poskusili njeno vsebino.

Za aktiv kemije in biologije napisala Alenka Jelen.

(Visited 136 times, 1 visits today)
 

Oznake: