Sončno in delovno obarvano  sobotno dopoldne smo 29. 9. 2018 v Gimnaziji Murska Sobota namenili aktivnostim  drugačnega učenja.

Prvi letniki so opravili športni dan ob Bukovniškem jezeru, kjer je že šestič potekalo druženje dijakov, profesorjev in letos tudi gostov iz Körmenda. Po ogrevanju s pecivom, čajem in kavico je sledil kratek kulturni program, v katerem je med drugim nastopila tudi dijakinja Danijela iz 1. b s svojimi verzi. Večina dijakov se je odločila sobotno dopoldne preživeti nadvse športno – v Pustolovskem parku. Ostali udeleženci dogodka so se udeležili pohoda med energijskimi točkami do Vidovega izvira ter do Voglerjeve koče, od koder so se vrnili na izhodiščno točko. Udeležence pohoda je čakal še kviz o zgodovini Gimnazije Murska Sobota in o vsem, kar so poučnega izvedeli na pohodu. Najboljši so bili nagrajeni. Nekaj dijakov 1. letnikov pa se je odločilo adrenalin sproščati z igranjem hokeja. Ravnatelj naše gimnazije, gospod Roman Činč, jih je povabil v Beltince, kjer so se jim pozneje pridružili tudi naši gosti iz Körmenda.

Dijaki drugega letnika so se v soboto, 29. 9. 20018, in ponedeljek, 1. 10. 20018, v okviru vaj iz biologije udeležili ekskurzije na Dunaj. Ogledali so si mestne znamenitosti in v Prirodoslovnem muzeju spoznavali evolucijo človeka. Spoznavanje ekosistemov so nadaljevali v Schönbrunnu, kjer  so obiskali živalski vrt, hišo palm in hišo puščave. Poleg delovnih listov iz biologije so dijaki reševali tudi delovne liste v nemškem jeziku.

Polovica dijakov drugega letnika je ostala v šoli in poslušala predavanje o osebni higieni in negi telesa, ki mu je sledila še delavnica, v kateri so dijaki aktivno sodelovali z vprašanji, pa tudi s svojimi izkušnjami. Program zdravstvene vzgoje sta izvedla sodelavca iz Zdravstvenega doma Murska Sobota. Po malici pa so se dijaki podali še na razstavo v Galerijo Murska Sobota in si ogledali razstavo dveh umetnikov iz partnerskega mesta Ingolstadt, Viktorja Schecka in Babette Ueberschär.

Manjša skupina dijakov 2. letnika se je priključila višjim letnikom na dveh strokovnih ekskurzijah pri izbirnem predmetu geografija. Prva ekskurzija je bila organizirana v Velenjsko kotlino. Najprej so obiskali Velenje in spoznali značilnosti mesta in elektrarno Šoštanj, ki so jo tudi obiskali. Na poti proti Dravski dolini so se nekaj časa zadržali tudi v Topolšici in Dobrni, kjer so preučevali tamkajšnji zdraviliški turizem. V Dravski dolini so si ogledali še hidroelektrarne na Dravi.

V okviru druge ekskurzije pa so se dijaki odpravili na Planinsko polje, Cerknico in Rakov Škocjan …

Obe ekskurziji sta bili namenjeni tudi dijakom, ki se pripravljajo na maturo iz geografije.

Tretji letniki so v soboto lahko izbirali med predavanji in delavnicami v okviru OIV.

Tako so dijakinje 3. a  preživele v aktivnem preučevanju spoštljive in učinkovite komunikacije. Jaz-sporočilo, asertivnost in tehnike učinkovite komunikacije so pojmi, ki jih bodo udeleženke delavnice zagotovo   ponotranjile in izkazovale v svojem vedenju.

Na delavnici o čuječnosti so se dijaki tretjih in četrtih letnikov seznanjali s tehnikami premagovanja stresa s pomočjo čuječnosti – to je sposobnosti, da se osredotočimo na sedanji trenutek.

V ponedeljek, 1. 10., so se dnevi drugačnega učenja nadaljevali. Dijaki prvih letnikov so se odpravili v Razkrižje, kjer so se za kratek čas »preselili« v najstarejše obdobje naše zgodovine. Najprej so opravili krajši pohod po razkriškem kotu, njihova končna postaja pa je bila prazgodovinska naselbina.  V skladu z učnim načrtom so utrdili in nadgradili poznavanje življenja ljudi v prazgodovini. Skozi igro so dijaki na nazoren in zanimiv način videli, kako je prazgodovinski človek živel, s čim se je ukvarjal, kakšna so bila bivališča, oblačila. Spoznali so način sporazumevanja, poskusili pa so tudi sveže pečen kruh (seveda brez kvasa in soli) in sveže pečeno ribo.

Pot so nadaljevali proti Lendavi. Na lendavskem gradu so dijaki v okviru predmeta likovna umetnost spoznali znamenita dela umetnika Marca Chagalla.

Tretji letniki so ponedeljek zaključili s športnim dnevom v vodnem parku Term 3000, dve skupini pa sta se pomerili v paintballu.

V dveh dnevih drugačnega učenja so dijaki opravili veliko različnih aktivnosti in pridobili številna nova znanja, izkušnje in se urili v vseživljenjskih veščinah.

Besedilo prispevale: Melita Franko, Cvetka Jošar Matić, Jasna Vuradin Popović, Marjetka Maučec, Valerija Režonja,  Staša Rituper in Simona Varga

(Visited 215 times, 1 visits today)
 

Oznake: ,