Gimnazija Murska Sobota je v šolskem letu 2022/2023 začela sodelovanje v skupnem projektu s Katharinengymnasium iz Ingolstadta, v okviru katerega so vsi sodelujoči dijaki prebirali literaturo na temo Judje in 2. svetovna vojna. Organizirali so se v skupine, znotraj katerih so bili mešano nemški dijaki in dijaki soboške gimnazije, pripravili so predstavitve prebranih knjig in jih predstavili preko videokonferenčnega sistema zoom.

V letošnjem šolskem letu smo si znotraj projekta zastavili izmenjavo dijakov. Tako so naši dijaki v času od 16.10. do 21. 10. gostili 11 nemških dijakov, ki sta jih spremljala 2 mentorja. Prvi dan je potekalo delo na šoli, lotili smo se izdelovanja plakatov na temo judovstva, s poudarkom na času 2. svetovne vojne. Naslednje dni so sledili obiski domačih lokalnih znamenitosti, ogled gradu in Vulkanije pri Gradu, obisk treh različnih Cerkva v neposredni bližini, katoliške pri Gradu, evangeličanske v Bodoncih in binkoštne v Vadarcih. V Mariboru so nam pripravili zanimivo predstavitev sinagoge in kratko zgodovino tamkajšnjih Judov. Pod okriljem Pokrajinskega muzeja Murska Sobota smo imeli vodeni sprehod po poteh tlakovcev spomina, ki spominjajo na prisotnost Judov v Murski Soboti in njihove deportacije v taborišča med 2. svetovno vojno. Na informacijski točki TIC Murska Sobota so nam s pomočjo posebnih očal omogočili vstop v nekdanjo soboško sinagogo. Sprehodili smo se do Expana in tam doživeli predstavitev Prekmurja, tudi na interaktiven način.

Gostovanje nemških dijakov in mentorjev je v veliki meri finančno podprla občina Murska Sobota, saj velja mesto Ingolstadt za pobrateno in partnersko mesto občine. Občini Murska Sobota iskrena hvala za vse plačane vstopnine, kosila in pogostitev v Mikk-u. Hvala za prijeten sprejem s strani podžupana Jureta Langa in predstavnice občine Vide Lukač.

V mesecu marcu načrtujemo vrnitev obiska v mesto Ingolstadt.

(Visited 233 times, 1 visits today)
 

Oznake: , ,