Podrobnosti dogodka

  • Datum:

V okviru kulturno-umetniških vsebin si boste dijaki 2. letnika ogledali muzikal FIGAROVA SVATBA. Musikal si boste ogledali v petek, 17. januarja 2020, ob 18.00 uri v Amfiteatru II. gimnazije Maribor. Predstava traja 2 uri in 20 min. Vmes bo 10 minutni odmor. Cena vstopnice je 8,00 EUR. Vstopnice boste skupaj s prevozom plačali po položnici.

Udeležba je obvezna za vse dijake 2. letnika v okviru obveznega programa OIV. Nekaj vstopnic je rezerviranih tudi za dijake iz ostalih letnikov, če si želijo musical ogledati po prosti izbiri OIV ali so manjkali pri kateri drugi obvezni vsebini, ki je bila že izvedena v tem šolskem letu. Za več informacij in prijave se oglasite pri prof. Mateji Štefanec.
Odhoda avtobusa izpred šole je ob 16.30.

O muzikalu Figarova svatba

Dogajanje je postavljeno na dvor grofa Almavive v čas pred francosko revolucijo na jug Španije, v sončno, temperamentno Andaluzijo. V uverturi spoznamo predzgodbo glavnega junaka Figara, ki ga kot dojenčka z dvora ukradejo cigani. Kot mlad fant se odpravi v svet. Pot ga pelje v Sevillo, kjer prične delati kot brivec. Grof Almaviva mu ponudi delo na svojem dvoru. Figaro mu pomaga osvojiti srce mlade Rosine, sicer zaročenke doktorja Barthola. Grof se poroči z Rosine, Figaro pa se zaroči z njeno spletično Suzano, s katero načrtujeta srečno prihodnost, toda vmeša se grof, ki želi zapeljati Suzano. Sledi vrsta zmešnjav, zamenjav, spletk in zapletov, saj ga grofica in Suzana želita naučiti lekcije iz zvestobe. Medtem francoske vstaje dosežejo tudi španski dvor. Svetovna zvezda, glasbenik in komponist, Wolfgang Amadeus Mozart se mudi na svoji evropski turneji in potrdi nastop na dvoru grofa Almavive. Preteklo spletkarjenje Figara pripelje pred sodišče, kjer odločajo o pogodbi, po kateri je Figaro obljubil svojo roko dvorni oskrbnici Marceline, v kolikor ji ne vrne izposojenega denarja. Odločitev sodišča je razveljavljena, ko ugotovijo, kdo so Figarovi starši. Grofici in Suzani uspe končna potegavščina z grofom in Figarom, zmaga ženska pretkanost. Kljub vsemu grofica odpusti grofu, Figaro in Suzana pa se končno poročita. K vrhuncu slavja prispeva maestro Mozart, ki v vsej lepoti te velike zmešnjave najde navdih za svojo novo opero, Figarovo svatbo.

Jezik muzikala je sodobna angleščina, začinjena z ravno pravo mero španskega temperamenta in francoske elegance. Muzikal ponuja pester vpogled v zgodovino glasbe, kakor tudi v sodobno popularno glasbo. Pojavljajo se kreativne kombinacije klasične glasbe z baročno navdahnjenimi uspešnicami iz osemdesetih let, glasbena dela iz klasičnih muzikalov, kot tudi rock’n’roll, španski ritmi flamenka ter sodobni pop. Muzikal Figarova svatba priporočamo kot zanimivo, dodatno učno snov za pouk angleškega jezika, glasbeni pouk in gledališke krožke. Traja dve uri in pol z odmorom, ima dve dejanji in je v angleškem jeziku s podnapisi.

(Visited 17 times, 1 visits today)