Poletni računalniški tabor 
Gimnazija Murska Sobota in 
FERI, Univerza Maribor
22. – 27. avgust,  2016

200px-newtux_svg

V sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko iz Maribora za bodoče devetošolce in dijake organiziramo zanimivo poletno delavnico, ki bo popestrila konec počitniških dni in vas uvedla v začetek novega šolskega leta.

Linux je danes najbolj znan odprtokodni operacijski sistem distribuiran pod licenco GNU. Poznamo ga predvsem po njegovi maskoti pingvin, po kateri je pričujoča delavnica dobila svoje ime. Zaradi svoje odprtokodnosti ga najdemo na različnih platformah (npr. i386, MIPS, x86-64, SPARC, ARM, RISC, idr.) in na različnih tipih naprav, tj. od najmanjših naprav, telefonov, omrežnih naprav, delovnih postaj in strežnikov, do grozdov super-računalnikov. Tako pokriva domala že vsa področja človekove dejavnosti, saj je prisoten v telekomunikacijah, vgrajenih sistemih, satelitih, medicini, vojski, računalniški grafiki, ipd. Čeprav je plod hekerskega mojstra Linusa Torwalda, pa so se za njegov produkt zelo zgodaj začela zanimati podjetja, kot so IBM in Oracle, ki so prepoznale njegovo moč obvladovanja različnih platform in njegovo odprtost. Z razvojem spletnega omrežja leta 1990 je razvoj Linuxa dobil dodatni zagon. Linux in odprta koda sta korenito spremenila poslovni svet. Podjetja, kot so Google in Amazon, na osnovi Linuxa gradijo mogočne strežniške farme, ki predstavljajo infrastrukturo računalništva v oblakih.
Na delavnici se bomo osredotočili na možnosti uporabe operacijskega sistema Linux v praksi. Pri tem bomo najprej spoznali njegove značilnosti s stališča sistemskega administratorja. S stališča uporabnika bomo obdelali uporabo Linuxa kot delovne postaje, pri čemer bomo preizkusili uporabo pisarniških paketov. Nato bomo spoznali nekaj možnosti uporabe Linuxa v spletu, saj je ta že v osnovi načrtovan tako, da omogoča vse prednosti svetovnega spleta. Spoznali bomo tudi različna orodja, ki jih ta operacijski sistem nudi uporabniku. Delavnico bomo zaključili z razvojem osnovnih aplikacijskih in sistemskih programov v jeziku Python.

Vsebina delavnice po dnevih je naslednja:
1. dan: Osnove operacijskega sistema Linux.
2. dan: Pisarniški paketi na Linuxu.
3. dan: Linux in splet.
4. dan: Orodja Linux.
5. dan: Linux in programiranje v Pythonu.
Delavnico bomo izvedli v računalniški učilnici, Gimnazije Murska Sobota.

Termin: 22. 8. – 27. 8. 2016

Čas izvedbe delavnice: od 9. do 14. ure (z odmorom za kosilo).

Predznanje: ni potrebno

Delavnice so brezplačne!

Prijava na delavnico (do 24. 6. 2016)

Romana Vogrinčič (romana.vogrincic@guest.arnes.si)

(Visited 66 times, 1 visits today)
 

Oznake: , ,