SPredsednikom1. julija 2016 se je v Državnem zboru Republike Slovenije v Ljubljani odvijalo mednarodno tekmovanje za naj mladinski start up 2016, hkrati pa je potekala zaključna konferenca Ustvarjalnika. Ustvarjalnik je mladinski pospeševalnik idej do registrirane dejavnosti, ki jih posamezniki ustvarijo v zgodnjih letih s svojimi sovrstniki pod mentorstvom, bodisi priznanega podjetnika ali posameznika s podjetniškimi izkušnjami. Skozi celo šolsko leto so obiskovali krožek Ustvarjalnika tudi naši dijaki četrtih letnikov. Na tekmovanju je sodelovalo štirinajst srednjih šol iz Slovenije in štiri srednje šole iz Poljske in Madžarske. Na zaključno konferenco so se pripravljali Luka Vučkič (4. b), Valentina Škalič (4. b) in Jan Števančec (4. a).
Valentina in Jan sta se tudi udeležila tekmovanja v konkurenci z zanimivimi idejami in nastopila kot edina predstavnika Pomurja do sedaj. Predstavitve so potekale v angleščini. Gimnazija Murska Sobota se je predstavila s storitveno aktivnostjo za osebno in poslovno uporabo kot promocije Slovenije na kitajski trg. Predstavile so se tudi druge zasnovane ideje, kot so spletne strani, gradnja hišic na drevesu, iznajdba igračk, aplikacija za merjenje razpoloženja kužka … Zmagovalci so bili Poljaki s storitveno aktivnostjo, to je oblikovanje spodnjega perila na personaliziran način.
Zjutraj je najprej tekmovalce sprejel g. Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, nato je sledilo tekmovanje v Državnem zboru, kjer jih je tudi nagovoril predsednik državnega zbora, dr. Milan Brglez. V sklopu konference sta tekmovalce nagovorila tudi dr. Chip Heath, profesor na univerzi Stanford in avtor knjige “Made to Stick” ter profesor George Deriso z univerze Watson, bivši manager v podjetju Apple Avstralija in z dolgoletnimi izkušnjami v mednarodnih podjetjih, prav tako je tudi mentor različnim start up-om.
Dijaki se zahvaljujejo Občini Murska Sobota, Gimnaziji Murska Sobota in mentorici Kaji Cigan, ki je pripravljala ekipo na tekmovanje celo šolsko leto. To je bila odlična priložnost promocije dijakov Gimnazije Murska Sobota v svetu podjetništva.
Jan Števančec

(Visited 97 times, 1 visits today)