Na nacionalnem tekmovanju,  ki ga je pripravila pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji na temo volitev v Evropski parlament, je v prvi skupini  zmagala prva ekipa Gimnazije Murska Sobota pod mentorstvom prof. Irene Horvat. Tako smo si priborili odhod na mednarodno simulacijo Evropskega parlamenta, ki je potekala 31. 1. 2019 v Strasbourgu. Dogodka se je udeležilo 24 dijakov naše gimnazije, ki letos praznuje stoto obletnico obstoja

Na simulaciji smo najprej bili seznanjeni s projektom Evro šola. Preko kamere smo imeli možnost  postaviti vprašanje nemškemu poslancu, ki se nam je oglasil iz Bruslja.  Večina dijakov je  izrazila mnenje, da je članstvo njihove države v EU za njih izrednega pomena, prav tako pa tudi  skupna valuta evro. Veliko vprašanj se je navezovalo na Brexit. Zanimalo nas je, kako bo vplival na evropske študente, ki se izobražujejo v Veliki Britaniji. Govorili smo tudi o migracijah in o tem, če sta dva parlamenta (v Bruslju in v Strasbourgu) res potrebna, saj se nam to zdi potrata denarja.

Sledila je predstavitev vseh udeleženih šol iz 23 držav in skupinsko reševanje kviza Eurogame. Vsi člani skupin smo morali biti različnih narodnosti, kar je prispevalo k temu, da  so se med nami spletla nova prijateljstva.

Slovenijo in Gimnazijo Murska Sobota sta predstavila dijaka Liza in Alen.

Z dijaki iz drugih držav smo  razpravljali o šestih aktualnih temah v Evropski Uniji:

– okolje in obnovljivi viri energije (»Kako spodbujati trajnostni razvoj?«),

– varnost in človekove pravice (»Ali lahko omejimo človekove pravice, če je ogrožena varnost?«)

– evropske volitve 2019 (»Ali lahko z volitvami spremenimo Evropo?«),

– prihodnost Evrope (»Kakšna naj bo prihodnost Evrope?«),

– migracije in integracija (»Kakšno vlogo naj ima Evropa pri migracijah in integraciji?«),

– zaposlovanje mladih (»Zaposlovanje mladih, evropski izziv?«)

Za dijake je bila to nepozabna izkušnja, saj smo  lahko občutili in se preizkusili v vlogi poslanca Evropskega parlamenta, hkrati pa smo  se z govorjenjem v angleščini in nemščini kalili v znanju tujih jezikov. Spoznali smo vrstnike, ki imajo podobne interese in cilje v prihodnosti skupne Evrope. Za našo gimnazijo je bila to velika čast in spodbuda, da lahko tudi mi mladi pripomoremo k boljši prihodnosti Evrope.

Tekst: Laura Denko, 4.b in Aljoša Gabor,2.a

Foto: Irena Horvat

(Visited 32 times, 1 visits today)