V matematiki srečamo kar nekaj posebnih števil. Eno od njih je število pi. Število pi (matematična konstanta, ki predstavlja razmerje med obsegom kroga in njegovim premerom) je tako posebno, da ima tudi svoj dan. To je 14. marec. Zakaj? Ker američani ta datum zapisujejo tako kot začetek oz. približek števila pi – 3.14. V ZDA je omenjeno število izredno priljubljeno, poleg različnih tekmovanj na njegov dan pečejo tudi pite. V angleščini se namreč oboje izgovori enako. Svetovni dan števila pi so prvič praznovali v San Franciscu leta 1988.

Od leta 2019 je ta dan tudi mednarodni dan matematike. Na ta dan vsako leto po vsem svetu potekajo matematično obarvani natečaji in aktivnosti za popularizacijo matematike na izbrano skupno temo. Letošnja tema je “Igranje z matematiko”. Slovensko praznovanje dneva pi se je začelo leta 2007. DMFA Slovenije od takrat vsako leto razpiše natečaj in povabi učence, dijake, učitelje in mentorje, da skupaj praznujemo svetovni matematični dan. Tekmovanje v recitiranju števila pi v Sloveniji pa poteka v organizaciji študentskega sveta Fakultete za matematiko in fiziko. Od leta 2021 ima slovenski rekord takrat osnovnošolec Tibor Hvala. Število pi je zrecitiral na kar 10.123 decimalk, kar je trajalo približno eno uro. Decimalk števila pi je neskončno in te se ne ponavljajo. Zato je velik izziv, kako si zapomniti čim več decimalk. Nekateri se ga lotijo tako, da se naučijo posamezne sklope decimalk, ki jih potem sestavljajo, drugi se opirajo na posebne tehnike pomnjenja. Ena takšnih je palača spomina, s katero si je pomagal tudi Nik Škrlec, ki je nekaj časa bil slovenski rekorder. Število pi je zanimivo tudi za druge stroke. O številu pi nekateri pišejo pesmi. S številom pi se ukvarjajo tudi glasbeniki.

Na Gimnaziji Murska Sobota smo na dan števila pi, člani aktiva matematikov, drugič organizirali tekmovanje v recitiranju tega števila. V okviru šolskega projekta GMS gre v OŠ smo na tekmovanje povabili tudi osnovnošolce zadnje triade. Tako kot lansko leto je tudi letos najboljši med vsemi Tine Šalamon. Lansko leto je tekmoval kot osnovnošolec, letos pa kot dijak GMS. Letos je prvo mesto med osnovnošolci dosegel Tomi Miklič iz OŠ Mala Nedelja, ki je pravilno zrecitiral 210 decimalk. Drugo mesto med osnovnošolci je z 198 zrecitiranimi decimalkami dosegel Tim Cupar, prav tako iz OŠ Mala Nedelja, tretje mesto pa si s 171 zrecitiranimi decimalkami delita Enej Kuzmič iz OŠ Sveti Jurij, Rogašovci in Laura Ozvatič iz OŠ Mala Nedelja. Med gimnazijci so najboljši: Tine Šalamon iz 1. a-razreda (654 decimalk), Katja Gider iz 2. š2-razreda (315 decimalk) in Katarina Grah iz 4. c-razreda (222 decimalk). Najboljši so prejeli nagrade. Po ameriškem zgledu smo se po tekmovanju posladkali še s pitami, ki so jih spekli v šolski kuhinji.

Čestitke vsem!

                                                                    Za aktiv matematikov: Valerija Režonja

(Visited 83 times, 1 visits today)