V okviru izbirnega predmeta biologija smo v sodelovanju z Društvom za zaščito živali Pomurja
(DZŽ Pomurja) zbirali hrano za prostoživeče mačke. Mogoče se je v tem času kdo vprašal, kakšen smisel ima zbiranje hrane za živali, ki se potepajo po okolici in povzročajo same težave? Zakaj jih ne bi raje prepustili »usodi«?

V veterinarskih predpisih izraz prostoživeče mačke pomeni mačke potomke udomačenih in zapuščenih mačk, ki nimajo lastnikov in živijo prosto v okolici. Njihova prisotnost je torej posledica človekovega neodgovornega ravnanja z domačimi živalmi.

Problematiko zapuščenih mačk in njihovih potomcev, torej prostoživečih oziroma brezdomnih mačk, urejata  Zakon o zaščiti živali in Pravilnik o pogojih za zavetišča za zapuščene živali. Prednostna naloga reševanja problematike prostoživečih mačk je njihova kastracija in sterilizacija, tiste, ki živijo med nami, pa smo dolžni primerno oskrbeti in nahraniti.

Vse aktivnosti v zvezi z akcijo so izvajali dijaki izbirnega predmeta samostojno. Ob zaključku akcije zbiranja hrane nas je obiskala članica DZŽ Pomurja. Predstavila nam je opisano problematiko in aktivnosti DZŽ Pomurja ter se nam prijazno zahvalila za darovano hrano v želji, da bomo še kdaj sodelovali.

Hvala vsem, ki ste darovali hrano za brezdomne muce.

Več fotografij na facebook strani Gimnazije Murska Sobota

https://www.facebook.com/pg/Gimnazija-Murska-Sobota-408750979185588/photos/?tab=album&album_id=1780533528673986

Zapisala: Renata Dominko, prof. biologije

(Visited 116 times, 1 visits today)