Dijaki 2. letnika so se med 8. in 12. 11. 2023 udeležili strokovne ekskurzije v London in Dublin, polne zanimivih zgodovinskih, geografskih, jezikoslovnih in kulturoloških značilnosti anglosaških držav.

Po večernem pristanku v London smo se ustavili pri znamenitem Tower Bridge. Zjutraj smo raziskovali poslovno četrt Canary Wharf v vzhodnem Londonu, sledil je Greenwich, ničelni poldnevnik. Z ladjico po Temzi smo se pripeljali do središča Londona. Obiskali smo alternativno sosesko Camden Town in Prirodoslovni muzej v muzejski četrti Londona. Večer smo preživeli v pisani kitajski četrti, na pomembnem zbirališču Piccadilly Circus in filmskem trgu Leicester Sqaure.

Naslednji dan ekskurzije je bil namenjen kraljevemu Londonu (menjava straže, Buckingham Palace, park St. James, Horseguards in Trafalgar). Pot smo nadaljevali po ulici Oxford do muzeja Madame Tussaud’s in s sprehodom po Londonu mimo Big Bena in parlamenta. Sledil je let do Dublina.

Na kmetiji Causey Farm smo doživeli irsko podeželje in gostoljubnost Ircev (naučili smo se speči kruh brez kvasa, zaplesali smo tradicionalni irski ples in zaigrali na inštrument bodhran ter se sprehodili po irskem šotastem močvirju) in se nato odpeljali v središče Dublina do ulice Grafton.

Ekskurzijo smo zaključili s postanki ob spomeniku Famine Memorial, dediščini revščine, vožnji po parku Phoenix mimo znamenite večne lučke v Aras an Uaachtarain. Sledil je postanek ob Guinness muzeju, nacionalnemu ponosu Ircev, legendarni Molly Malone in kipu pisatelja Oscarja Wilda ter sprehod po glavnem mestu Republike Irske ob reki Liffey.

Polni vtisov smo se v zgodnjih urah varno vrnili domov.

Hvala za zaupanje,

Ivana Zidanšek, prof.

Več fotografij: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=100063536891915&set=a.859640329497189

(Visited 275 times, 1 visits today)