Spoštovani,

ob pričetku novega šolskega leta bi vas ponovno želeli povabiti k sodelovanju na mladinskem natečaju za kratki film na temo podnebnih sprememb, ki ga razpisuje Britansko veleposlaništvo v Ljubljani v sodelovanju z British Councilom, Zavodom MEPI – Mednarodno priznanje za mlade in WWF Adria.

Vašo šolo in učitelje na šoli vljudno prosimo, da informacijo o natečaju razširite med učence oz. dijake. Rok za končno oddajo filmskih zgodb je 10. oktober ob 23:59.

Podnebne spremembe so lahko posledica naravnega cikla našega planeta, načeloma pa se z izrazom »podnebne spremembe« bolj navezujemo na spremembe naravnega okolja, ki jih s svojim ravnanjem povzroča človek. Predrugačili smo večino našega planeta in posledice podnebnih sprememb so zaznavne tako na globalni kot na regionalni in lokalni ravni. Zaznavamo in spremljamo jih lahko tudi v svojem domačem okolju. In prav z mladimi si želimo napisati mnogo izvirnih zgodb o spreminjajoči se podobi njihovih vsakdanjih življenj in lokalnih okolij, v katerih so vidne sledi podnebnih sprememb.

Z natečajem želimo spodbuditi mlade, da tudi oni postanejo aktivni soudeleženci aktivnosti v sklopu priprav na Podnebno konferenco Združenih narodov COP26, ki je letos za Združeno kraljestvo še posebej ključnega pomena, saj bo od 1. do 12. novembra 2021 potekala v Glasgowu. Natečaj poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in v sodelovanju z RTV Slovenija.

K sodelovanju vabimo vse mlade med 13. in 20. letom starosti. Svoje filmske zgodbe lahko prijavijo posamezniki ali skupine, ki jih lahko sestavlja največ 5 članov. Prijava filmskih zgodb je priporočljiva pod vodstvom mentorja. Dolžina filmskih zgodb ne sme preseči 3 minut, vključno s končno špico.

Prijave na natečaj sprejemamo preko spletne prijavnice na naši spletni strani www.keepitcool.si, kjer lahko najdete tudi razpisno dokumentacijo, opis pričakovanj glede prijavljenih izdelkov in ostale relevantne informacije. Na naši spletni strani bo v kratkem objavljena tudi povezava do posnetka našega junijskega webinarja, kjer smo podrobneje prestavili pogoje natečaja, prav tako pa nekatere izzive, povezane s podnebnimi spremembami.

V nadaljevanju vas opozarjamo na nekatere dodatne aktivnosti in materiale, povezane z natečajem, ki bi lahko bili zanimivi za vas kot učitelje ali za vaše učence in dijake:

Za učitelje smo pripravili nabor materialov, ki jih lahko uporabite v učilnici za razpravo o temah, povezanih s klimatskimi spremembami in varovanjem okolja. Nabor vsebuje materiale za različne starostne skupine in je primeren tako za mlade, ki bodo sodelovali na natečaju, kot za preostale. Materiale najdete na tej povezavi.

V tretjem tednu septembra pričenjamo z izobraževalnim programom v obliki petih moderiranih webinarjev za zainteresirane učence in dijake, kjer bomo v sodelovanju z mag. Boštjanom Mihom Jambrekom s Srednje medijske in grafične šole Ljubljana ter predavatelji Mihom Mazzinijem, Venom Jemeršičem in Janezom Lapajnetom obdelali osnove ključnih faz nastanka filma:

Naratologija (filmska zgodba in pripoved)
Filmski jezik
Filmska izrazila
Filmska produkcija (snemanje)
Filmska produkcija (po-produkcija/montaža

Webinarji bodo potekali 14., 15. in 16. septembra ter 22. in 23. septembra med 18h in 20h. Več bo kmalu objavljeno na spletni strani www.keepitcool.si, zato vas vabimo, da se na spletni strani prijavite za redno obveščanje.

V sodelovanju s TV Slovenija bomo v mesecu oktobru dve oddaji Krompir in eno oddajo Osvežilna fronta posvetili klimatskim spremembam in natečaju Keep it Cool. Zmagovalci bodo tudi gostje oddaje Krompir konec oktobra.

Ustvarjalci treh prvouvrščenih filmov bodo za nagrado prejeli bone v vrednosti 40 evrov za sklenitev zavarovanja mikromobilnosti, ki jih podarja Zavarovalnica Triglav. Ustvarjalci prvouvrščenega filma pa bodo poleg tega prejeli še nagrado v obliki adrenalinske pustolovščine v Sloveniji.

Zaključna prireditev bo predvidoma potekala konec meseca oktobra v Ljubljani. Na zaključni prireditvi bodo podeljene nagrade trem prvouvrščenim filmom. Na zaključno prireditev bodo povabljeni tudi avtorji treh prvouvrščenih filmov, ki bodo svoje filme lahko predstavili in osebno prevzeli nagrade.

Za vsa dodatna vprašanja in informacije smo vam na voljo na naslednjem elektronskem naslovu: info@keepitcool.si

V upanju na sodelovanje vas lepo pozdravljamo.

Britansko veleposlaništvo v Ljubljani s partnerji

(Visited 75 times, 1 visits today)