Ponosni smo, da nam je 14. februarja 2024 Olimpijski komite Slovenije podelil priznanje za razvit pristop k spodbujanju dvojne kariere in zagotavljanju športnikom prijaznega izobraževanja.

Vrhunski športniki vlagajo večino časa in energije v športni trening in tekmovanja, zato so pogosto odsotni od pedagoškega procesa. Gimnazija Murska Sobota športnikom omogoča prilagoditve, ki lahko olajšajo izobraževanje in pomagajo, da bodo kljub intenzivni vključenosti v vrhunski šport dosegli želeno izobrazbo.
Področje dvojne kariere na nacionalnem nivoju zahteva usklajeno delovanje in povezovanje več deležnikov hkrati, ki športnika spremljajo celotno kariero. Pomembno je mednivojsko in medinstitucionalno sodelovanje ter spodbujanje posameznih dobrih praks.

Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez (OKS-ZŠZ) ob podpori Ministrstva za vzgojo in izobraževanje (MVI) na nacionalni ravni vodi različne aktivnosti, projekte in programe za podporo športnikom in njihove dvojne kariere, ki vključujejo podporo pri izobraževanju in podporo pri zaposlovanju športnikov. Certifikat »Športnikom prijazno izobraževanje« je certifikat za spodbudo aktivnosti na področju dvojne kariere športnikov.

Zapisala: Alenka Stvarnik, prof.

(Visited 62 times, 1 visits today)